Česká kuchařka Speciality Beskydské speciality
Pouze toto vydání
Pouze toto vydání
Letos naposled se vydáme na cestu po regionálních kuchyních České republiky v rámci projektu Blesk Extra Česká kuchařka. Čtvrtá zastávka bude v Beskydech, kraji velmi krásném, ale také drsném. Podobná byla i zdejší lidová kuchyně, která vycházela především ze surovin, jež se tu daly vypěstovat – tedy žito, oves a pohanka, luštěniny, brambory, zelí, kořenová zelenina… Díky chovu ovcí a skotu bylo častou součástí pokrmů také ovčí i kravské mléko a výrobky z něj, husté lesy pak obyvatelům nabízely možnost sběru lesních plodů a hub. Pojďme tedy společně ochutnat klobúckou kyselicu, houbovku s brynzou, zelný koláč, brynzovník, kapustník nebo třeba beskydského baču. Jako dezert si pak dejme lívance s lesním ovocem, koláč se slivovicí nebo vánoční obžerák. Celkem 124 receptů doprovází fotografie, na úvod se dozvíte pár zajímavostí. Dobrou chuť.