Česká kuchařka Speciality z Vysočiny
Pouze toto vydání
Pouze toto vydání
V druhém letošním putování po regionálních kuchyních naší vlasti v rámci projektu Blesk Extra Česká kuchařka se vydáme na Vysočinu. Tento kraj se rozkládá na území Českomoravské vrchoviny, která se vyznačuje zachovalou přírodou. Nacházejí se tu dvě chráněné krajinné oblasti – Žďárské vrchy a Železné hory. V tomto kraji však najdeme i množství historických památek, církevních staveb a také zajímavou kuchyni. Ta zahrnuje jak jednoduché pokrmy z brambor, hub a zelí, které obvykle jedli chudší lidé, tak speciality, jež se podávaly na stolech šlechty a měšťanů.
První část zahrnuje recepty na polévky, předkrmy a také pečivo, které se k nim často konzumovalo. V druhé jsou hlavní chody s masem i bez něj a do třetí jsme zařadili sladká jídla a moučníky. Celkem 124 receptů doprovází fotografie, na úvod se dozvíte pár gastronomických perliček.